top of page

20. Elon Musk zet een kruis door Twitter


Gemaakt met Midjourney.

Dus, Twitter heet nu X. Elon Musk heeft de naam veranderd en de blauwe vogel de nek omgedraaid, maar het beestje spartelt nog wat na. De app heet nu X op de telefoon, maar Twitter in de App Store. Een bericht plaatsen heet (op de meeste plekken) nog steeds tweeten. Een abonnement neem je nog steeds op Twitter Blue.


Ik sprak deze week twee marketingdeskundigen om hen te vragen wat voor effecten een merkverandering als deze kan hebben. Ik kreeg twee mensen aan de lijn die ook niet meteen begrepen waarom de naam X op stel en sprong werd doorgedrukt.


Merkveranderingen zijn van alledag, zeiden ze. Nuon werd Vattenfall, Smiths werd Lays. Doorgaans gebeurt zo'n verandering bijvoorbeeld vanwege een efficiëntieslag. Of bij de komst van een heel nieuw product dat niet meer bij de naam aansluit. Maar dat is vooralsnog niet aan de orde. "Het is wel bijzonder om dit te doen voordat je de inhoud veranderd hebt", zei een van de deskundigen. "Maar Musk is wel vaker bijzonder."

 

Dat Twitter uiteindelijk X zou worden, is geen verrassing. Elon Musk heeft er bij de overname van Twitter nooit een geheim van gemaakt dat zijn einddoel was om van Twitter "een app voor alles" te maken. Zeg maar een Westerse variant van de app WeChat. In China vormt WeChat de toegangspoort naar zo’n beetje alles wat je online kunt doen, van berichten delen naar bankieren en shoppen.


Die eerder genoemde inhoudsverandering staat dus wel degelijk op de rol. "De naam Twitter was logisch toen het nog een dienst was waarmee korte berichtjes heen en weer werden gestuurd, zoals het gekwetter van vogels", zegt Musk. "Nu kun je vrijwel alles plaatsen, zelfs uren aan videomateriaal. De komende maanden volgen uitgebreidere communicatiemiddelen en de mogelijkheid om je financiën te beheren. In dat opzicht is de naam Twitter onlogisch, dus moeten we afscheid nemen van de vogel."


Door Twitter over te nemen, hoefde Musk niet helemaal vanaf nul te beginnen met zijn app voor alles. De miljoenen gebruikers op Twitter vormen de basis voor zijn nieuwe platform. Je gaat erin mee of je haakt af. Maar gezien de levendigheid van alternatieven heeft Musk een flinke voorsprong. Instagram doet nu een kansrijke gooi met Threads, maar die app is vooralsnog onbruikbaar in Europa. (En je stapt van Elon Musk over naar Mark Zuckerberg, is dat winst?)

 

Musk is al jaren geobsedeerd door de letter X. X.com verwijst nu door naar Twitter maar was ook de oorspronkelijke naam voor Musks betaaldienst PayPal. Zijn autobedrijf Tesla heeft een Model X en zijn ruimtevaartbedrijf heet SpaceX. Zelfs de zoon van Musk heet X.


Inmiddels is het officiële Twitter-account gesloten en overgezet naar de naam X. Die was al bezet, trouwens. De Amerikaanse Gene X Hwang bezat @X sinds 2007 en zegt de Britse krant The Telegraph dat hij best bereid was om het account aan het bedrijf te verkopen. Daar dachten ze bij X anders over. Hwang ontving een e-mail van het bedrijf waarin hem werd medegedeeld dat zijn account werd overgenomen. "Ze hebben het me in principe gewoon afgenomen", zegt hij.


Het gaat allemaal verschrikkelijk moeizaam. Zelfs het verwijderen van de Twitter-letters van het hoofdkantoor ging het niet soepel. En nu is de dienst zelf een halfbakken product geworden waarvan de helft wel de naam X draagt en de andere helft nog raakt aan de merknaam Twitter. De app heeft eigen werkwoorden (tweeten, retweeten) die ineens niet meer aansluiten bij de visie van Musk. Tweets moeten we voortaan simpelweg 'berichten' gaan noemen.


Het meest bizarre? Dat die live-audiogesprekken nog Twitter Spaces heten. Het lijkt mij een schot voor open doel. SpaceX!

Gemaakt met Midjourney.

 

Als je ook nog veel meer wil weten na het zien van Oppenheimer:

 

Zomergasten is begonnen met Theo Maassen als nieuwe presentator. Zijn eerste gast was kosmoloog Thomas Hertog. Hij werkte twintig jaar met Stephen Hawking en weet zeer bevlogen over die tijd, maar ook over onder meer zwarte gaten, de oerknal, buitenaards leven en kunstmatige intelligentie te vertellen. Heel toegankelijk en breinbrekend tegelijk. Ook Oppenheimer komt nog even aan bod.


En daarover gesproken: deze week is cinematograaf Hoyte van Hoytema te gast. Hij maakte de film Oppenheimer met Christopher Nolan (en groeide op in mijn geboortedorp!).

 

Arc, een nieuwe browser voor Macs, is nu voor iedereen beschikbaar. Het werd mijn favoriete browser omdat het mijn grootste probleem oploste: tabblad-verzamelwoede. Het is veel overzichtelijker om websites onder elkaar te zetten in plaats van naast elkaar. Probeer het eens.

 

Op NRC.nl staat een geweldig spannende reconstructie over hoe in januari 2022 op Schiphol een Keniaanse verstekeling werd gevonden in het landingsgestel van een net geland vliegtuig. "Onderkoeld en buiten bewustzijn. Wie is hij, en waarom deze wanhoopsdaad?"

 

Futurama is na tien jaar terug met een nieuw seizoen. Elke week verschijnt een aflevering op Disney+. In de eerste wordt het universum van Futurama letterlijk uit en aan gezet. Knipoogje natuurlijk naar de reboot van de serie. "We’re back baby!", roept Bender. De metagrappen over de terugkeer van de show volgen elkaar in rap tempo op, terwijl de tv-wereld op de hak wordt genomen. Best leuk!


 

Wat een leuk stukje van de 15-jarige Montessori-leerling Meike Fortuin in Het Parool. Een kijkje in het hoofd van een tiener die het beu is dat dode artiesten zo opgehemeld worden. "Ook doet iedereen alsof Johnny Cash beter is dan Katy Perry, maar laten we even eerlijk zijn, al zijn nummers lijken op elkaar", schrijft ze. "Maar omdat hij oud en dood is, doet iedereen alsof hij een soort god is."

 

De timing van de column was een beetje cru. Een dag na publicatie van de column werd het overlijden van Sinead O'Connor bekendgemaakt. Ik hoop dat Fortuin heeft ontdekt dat ook dode artiesten mooie dingen hebben gemaakt. Zoals O'Connors versie van Nothing Compares 2 U, hieronder met strijkers uitgevoerd in 2019.


 

Je las mijn weblog van 24 tot en met 30 juli. Abonneer je ook op mijn nieuwsbrief om deze blog elke zondag vanzelf in je mailbox te ontvangen.

Comments


bottom of page