top of page

38. Aftrap van het lijstjesseizoen


Beeld: Midjourney.

Spotify Wrapped staat weer online en daarmee is het jaarlijkse lijstjesseizoen officieel geopend. Mijn samenvatting van al het moois bewaar ik nog een paar weken (dit waren mijn hoogtepunten van 2022), maar ik wil wel even stilstaan bij Wrapped.


Meestal is mijn lijstje topartiesten ongeveer zo: Bob Dylan op 1, Radiohead op 2, Nick Cave op 3. Maar dit keer stond The National bovenaan. Ze hadden de wind mee dit jaar, met twee nieuwe platen en een geweldige show in Ziggo Dome. Daarna komt Lana del Rey, aan wiens album Did you know that there's a tunnel under Ocean Blvd ik echt een tijd verslaafd ben geweest. Haar concert was om allerlei redenen onvergetelijk.


Natuurlijk staan Bob Dylan en Radiohead daar vlak onder, gevolgd door Wilco (ook zo'n goeie plaat uit in 2023!). Dan mis ik Nick Cave, maar die komt volgend jaar met nieuw werk. Dus die vullen we alvast in voor de Wrapped van 2024.


Op It's Nice That staat een artikel over de vormgeving van de Spotify Wrapped van dit jaar. De kleurrijke chaos die het is geworden werd geïnspireerd op de nostalgie en expressiviteit van het vroege internet, zegt de Spotify-designbaas.


En dan was er ook nog dat Wrapped-scherm waarop je kon zien met welke stad jouw muzieksmaak het meest overeen kwam. Niets internationaals voor mij, maar gewoon Nijmegen. "Daar wonen veel fans van Spinvis, Sef en Abel", zegt Wrapped. Ik heb nog geen andere Nederlandse steden voorbij zien komen, dus het zou kunnen dat alleen Nijmegen een Spotify Sound Town was. En dat je daar dus vanzelf uitkomt als je af en toe wat Nederlandstaligs op zet.


Ruim 1.300 steden over de hele wereld waren zo’n Sound Town. Volgens Spotify worden luisteraars gekoppeld aan steden die het meest overeenkomen met hun muziekspaak. Dat wordt gebaseerd op de meest gestreamde artiesten van afgelopen jaar en hoe vaak deze artiesten in andere steden werden gestreamd (in het buitenland zullen er weinig naar Spinvis luisteren). Spotify zegt tegen Time dat dit concept "puur wordt gedreven door de luistergeschiedenis van mensen". En dat het beschikbaar is voor alle gebruikers met ten minste drie topartiesten die over-indexeren in een bepaalde stad.


 

The Pogues-zanger Shane MacGowan is overleden. Hij mocht toch nog 65 jaar worden, klinkt het veel. Ergens is het een wonder. Online zijn filmpjes van een jonge MacGowan te vinden waarop je hem op een podium ziet staan wankelen, zich vastklampend aan een microfoonstandaard, tot hij door een bandlid van het podium wordt gesleept. Zulke beelden zijn er ook van Amy Winehouse en zij mocht de 30 al niet halen.


De laatste jaren was er weinig meer van MacGowan over. Hij zag er slecht uit, kon nauwelijks praten en was gebonden aan een rolstoel. The Guardian ging vorig jaar nog bij hem op bezoek en schreef toen een prachtige reportage. Geniet je van het leven, vroeg de schrijver. "Daar werk ik aan", was het antwoord.


Nick Cave noemt MacGowan "de beste songschrijver van zijn generatie", maar benadrukt in zijn recentste Red Hand Files ook de liefde van het publiek. "Dat was zo krachtig en diep", schrijft Cave. "Het was iets wat ik nooit eerder had gevoeld." (En hij mag zelf toch ook niet klagen tijdens zijn concerten.)


Deze kerst zal zijn grootste hit, Fairytale of New York, weer door veel huiskamers brullen. Het grandioze, emotionele, gemankeerde, valse Fairytale of New York. Een van de beste kerstliedjes, juist omdat het zo schuurt en van alle glitter is ontdaan. "Het is een prachtig geschenk aan de verschoppelingen, de ongelukkigen en de gebroken harten", schrijft Cave.


 

Met LEGO kun je alles maken, maar met kunstmatige intelligentie ook. Je sinterklaasgedichten bijvoorbeeld. Ik schreef niet over hoe je het beste zo'n gedicht kan maken, maar over de vraag of we dit überhaupt moeten willen. Remy Gieling van Sinterklaasgedichten.ai zegt dat je nog steeds zelf moet nadenken over je boodschap, maar dat de AI wel een handje helpt met het verwoorden. "Het is een soort ebike voor sinterklaasgedichten", zei hij me. "Het kost wat minder moeite maar je moet nog steeds zelf trappen."


De altijd heerlijk uitgesproken neerlandicus Marc van Oostendorp zei dat je dan net zo goed een cadeau voor jezelf kan bestellen, een gedicht voor jezelf kan laten genereren en lekker thuis kan blijven. Het gaat er niet om dát er een gedicht is, maar dat de ontvanger zich door de ander gezien voelt, zegt Van Oostendorp. "Dat een gedicht knullig is en niet helemaal klopt, hoort er een beetje bij. Dus bij dezen is mijn familie voor de komende sinterklaasviering gewaarschuwd."

 
PS.

Tim den Besten en Nicolaas Veul liepen al eens 100 dagen mee op een school en in een psychiatrie. In de nieuwe serie 100 dagen in de vergeten wijk dompelen ze zich onder in de Haagse wijk Laak. Daar nemen ze niet alleen het sociale vangnet van Nederland, maar ook hun eigen maatschappelijke betrokkenheid onder de loep. De eerste aflevering plaatst al wat zaken in perspectief. In het land dat door bangmakers wordt geregeerd met verdeeldheid als troef, mogen we toch maar blij zijn wat we hebben. Wellicht kun je dat een beetje koesteren als je 100 dagen in de vergeten wijk kijkt.


 

Fortnite heeft weer een hoofdstuk afgesloten en dat wordt altijd gevierd met een speciaal evenement. Deze keer met een oerknal, veel LEGO en een optreden van Eminem. (En ik moet het volgende seizoen weer spelen, want Solid Snake is een speelbaar personage.) 

Er komt een tv-serie van de gameserie Fallout. Amazon heeft de eerste trailer uitgebracht. De games klikken nooit helemaal met mij, terwijl ik altijd wel geïntrigeerd ben door de postapocalyptische wereld. En de trailer ziet er goed uit! Vanaf april te zien.


 

Draw fast is een online tool die jouw getekende krabbels direct omzet in AI-kunst. Leuk om wat mee te experimenteren.


 

Lana Del Rey speelt Unchained Melody tijdens Christmas on Graceland. Verschillende artiesten kwamen samen om Elvis Presley vanuit zijn huis te eren. Wat goed ook weer, dit. Hoe kan die vrouw ontbreken in je Wrapped?

 

Je las mijn weblog van 27 november tot en met 3 december. Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief om deze blog elke zondag vanzelf in je mailbox te ontvangen

Comments


bottom of page