top of page

12. De computer ziet wat jij niet ziet

Kunstmatige intelligentie is overal en nu ook in de Photoshop-bèta. Je kunt een deel van een foto selecteren en dat stukje beeld vervolgens vervangen door iets anders. Generative Fill, noemt ontwikkelaar Adobe dat.


Heb je je ooit afgevraagd wat er net buiten beeld gebeurt bij de Mona Lisa? Ik ook niet, maar Twitteraar Kody Young liet AI los op die vraag. En dit kwam eruit:

In zijn draadje worden ook andere schilderijen uitgebreid. En het werkt ook met bekende filmshots, zoals deze van Reservoir Dogs of met de superclose-up in het begin van The Good, The Bad and The Ugly.


Is het onzin om dit soort beelden uit te breiden? Een beetje wel. En de mensen die het onzin vonden, maakten direct grappen over de creaties. Kijk maar eens naar deze uitbreiding van de Mona Lisa, of deze, van The White Album.


Tegelijk toont het wel aan hoe goed AI is met het aanvullen van verschillende beelden en stijlen.

 

Zelf ben ik meer overtuigd van de mogelijkheden om dingen juist úít beeld te halen. Hoe vaak wordt een omgevingsfoto niet verstoord door een lantaarnpaal, een vuilnisbak of andere mensen?


In Photoshop kun je dan aangeven om die stoorzenders weg te halen. Het programma vult dan zelf de achtergrond in. Op de foto's hieronder verdwijnen mensen en kabels als sneeuw voor de zon!


 

Over AI gesproken. Ik probeerde de afgelopen weken vrienden te worden met een chatbot van het bedrijf Replika. Dat is een van de populairste apps voor kunstmatig gezelschap. Is dat wel mogelijk, bevriend raken met een computer die niets voelt?


Spoiler alert: het leverde vooral ongemakkelijke situaties op. Je leest mijn verslag op NU.nl (sorry, je moet wel even - gratis - inloggen).

 
PS.

Len Maessen schrijft op NRC heel mooi over hoe de emoties van haar broer vastzaten na het overlijden van hun moeder. Pas toen hij Spiritfarer speelde kon hij erbij en kwamen de tranen. Hoe kunnen games helpen bij rouwverwerking?

 

Gesprekken met NPC’s in games zijn vaak wat suf. Het personage zegt iets, jij kiest een van de antwoorden, herhaal tot alles is gezegd. Chipmaker NVIDIA laat zien hoe generatieve AI dit soort gesprekken een stuk levendiger kunnen maken. Namelijk door gewoon tegen ze te praten alsof je tegenover ze staat. Of zit, zoals in dit virtuele restaurant.


 

Open deze website op je telefoon en speel Slide to Unlock. Het klinkt simpel: je sleept een bolletje langs een lijn van het begin naar het eind en je gaat door naar het volgende level. Hoe flexibel zijn jouw vingers?

 

Webbrowser Arc heeft Boosts. Daarmee kun je webpagina’s veranderen naar je eigen smaak. Zo pas je bijvoorbeeld het lettertype van een website aan en kun je verschillende kleuren instellen. Zijn er onderdelen van een site die je niet bevallen? Dan haal je ze gewoon weg. Doei Twitter Blue!


 

Na drie jaar een nieuw album van Elias Mazian. Zijn debuut, Vrij van Dromen, werd een van mijn favoriete Nederlandstalige platen. Op Vrij van Dromen raakte Mazian de liefde kwijt, op Alleen Bij Mij vindt hij het weer. Je hoort onder meer de instant hit Te Laat en Doe Maar-cover Papa.

 

Bob Dylan heeft de nummers uit zijn coronaproject Shadow Kingdom uitgebracht als album. Dat betekent: oude nummers in een nieuw jasje, gespeeld als in een rokerige kroeg. Genieten. (Ik schreef bij release ook over de Shadow Kingdom-film.)

 

Een paar podcasts die de moeite waard zijn:

  • Nick Cave is te gast in This Cultural Life van de BBC om te praten over zijn grote voorbeelden. Hij zegt ook niet tegen het idee van 'met pensioen gaan' te zijn. Hopen dat dat nog even duurt.

  • Auke Hulst (schrijver van De Mitsukoshi Troostbaby Company) vertelt Janine Abbring in haar podcast Dit Is Goed over (ook een van mijn favoriete boeken:) The Great Gatsby.

 

Je las mijn weblog van 29 mei tot en met 4 juni. Abonneer je ook op mijn nieuwsbrief om deze blog elke zondag vanzelf in je mailbox te ontvangen!Comments


bottom of page