top of page

14. Werner Herzog haat kippen niet, maar hij eet ze graag

Lang leve Werner Herzog! Het werk van Duitse filmmaker wordt de komende maanden in EYE gevierd met een tentoonstelling. Nog beter is dat daardoor verschillende van zijn films opnieuw in filmhuizen te zien zijn.


Ik heb zin om Aguirre, der Zorn Gottes op het grote scherm te kijken. Al ben ik een grotere bewonderaar van zijn documentaires dan van zijn speelfilms. Jammer genoeg worden die in mindere mate door het land getoond. Toch een paar niet te missen tips: Grizzly Man, Lessons of Darkness, Little Dieter Needs to Fly, Cave of Forgotten Dreams (in 3D!) en Into the Abyss.


Ter gelegenheid maakte de Filmkrant trouwens dit briljante portret van Herzog, aan de hand van zijn aversie tegen kippen.


 

Nog zo'n leipe filmmaker die zich waagde aan de Zorn Gottes, oftewel de Toorn van God: Phil Tippett. Deze legendarische stop-motionanimator maakte Jabba The Hutt, animeerde hoe een AT-AT op zijn knieën ging in The Empire Strikes Back en bracht dinosaurussen tot leven in Jurassic Park. Ondertussen werkte hij dertig jaar aan Mad God, een film die vorig jaar verscheen.


Nadat een ziedende God heeft huisgehouden is de aarde gehuld in duisternis. Overal is het ranzig en glibberig. Organen pulseren, grote machines pompen en dreunen. Mensachtige wezens werken als slaven, worden platgewalst, spatten uit elkaar. Er zijn gigantische vleesmolens, graafmachines vervoeren lijken. Er is pus, er is stront. Alles hangt aan ijzerdraad en naaisel aan elkaar. Een dokter rukt een borstkas open en er volgt een bloederige operatie die minutenlang duurt.


Al zin om te kijken?


De eerste keer dat ik van Mad God hoorde was zeven jaar geleden. Ik werkte bij Bright en mocht Tippett interviewen over zijn werk. Mad God was toen nog een virtualrealityproject en bestond uit meerdere korte films. Dat moet wel waanzinnig zijn, die versies heb ik niet gezien. Maar wat Tippett destijds uitlegde over zijn VR-films, geldt in zekere zin nog steeds voor deze versie: "In Mad God gebeurt overal iets en ook al is het verhaal niet direct te volgen, het voelt alsof je er onderdeel van uitmaakt."


Dus als je eens in een experimentele bui bent, zoek dit op*. Zeker weten dat je nog nooit zoiets hebt gezien. (En wil je daarna nog eens een bizarre animatiefilm zien, kun je verder met The Wolf House. Op zijn eigen manier compleet geschift.)

* Dit soort tips van mij aannemen op eigen risico.

 

Er komt een nieuw nummer van The Beatles. Ja echt, dit jaar nog. Met behulp van kunstmatige intelligentie kan een oude, krakerige demo met de stem van John Lennon opgepoetst worden.


Waarschijnlijk gaat het om Now And Then, een compositie van Lennon uit 1978 waarin hij de liefde bezingt. De overgebleven bandleden probeerden het nummer jaren na de dood van Lennon al eens op te nemen, tot George Harrison afhaakte. Hij vond de kwaliteit van Lennons stem te slecht.


Maar nu is dat dankzij AI geen probleem meer. Hiervoor wordt dezelfde technologie gebruikt als voor het geluid in Get Back, de fantastische Beatles-documentaire van Peter Jackson.


Ergens ben ik een beetje huiverig. We hebben vaker gezien dat doden tot leven worden gewekt met AI en we weten dat McCartney moeilijk afscheid kan nemen van Lennon. Het goede nieuws is dat deze audio is gebaseerd op een bestaande demo die daadwerkelijk door Lennon is ingespeeld. Maar even door filosoferen: in hoeverre wordt de stem van de demo aangevuld met geluidsgolven die helemaal niet bestaan? En in hoeverre is dit dan nog de stem van John Lennon?

Afbeelding gemaakt met Midjourney.

 

Dan volgt nu een beknopte samenvatting van de soap die Reddit de afgelopen week was (en op het moment van schrijven nog niet is afgelopen):


Onafhankelijke ontwikkelaars van Reddit-apps moeten vanaf juli plotseling bizar hoge bedragen betalen om te blijven bestaan. De maker van de app Apollo zei al dat hij geen miljoenen dollars kon ophoesten en moet aan het einde van de maand zijn app sluiten.


Duizenden subreddits met miljoenen leden gingen in protest tegen de beleidswijziging van Reddit. De fora gingen op zwart. Het idee was om dat twee dagen te doen, maar veel subreddits hebben hun staking verlengd.


Dat komt omdat Reddit-baas Steve Huffman niet van plan is om iets te veranderen. Volgens hem hebben appmakers lang genoeg financieel geprofiteerd van Reddit en is het niet meer dan logisch dat zij nu gaan betalen. Kan zijn, maar volgens de ontwikkelaars de prijzen liggen onredelijk hoog.


Hoewel Huffman eerst tegen zijn personeel zei dat de staking wel over zou waaien, zijn er nu dreigbrieven (je mag het van Reddit zo niet noemen) naar moderatoren van gesloten subreddits gestuurd. Moderatoren van gesloten subreddits die het niet eens zijn met de protesten kunnen bij de leiding aankloppen, zodat Reddit de overige mods kan verwijderen en de subreddit weer open kan. Want moderatoren moeten hun werk kunnen doen, zegt Reddit. Klinkt in mijn oren als aanzetten tot muiterij.

Heerlijke afbeelding, gemaakt met Midjourney.

 

Het internet staat vol met verkeerde informatie en daarom kocht een journalist van Ars Technica een volledige encyclopedieserie van World Book. De uitgever brengt die boeken al sinds 1917 op de markt. Er is nog steeds vraag naar. Ik snap dat wel: de belangrijkste informatie ter wereld past in 22 boekdelen. Neutraal beschreven, geen online discussies. Klinkt als een verademing.

 

Kunststof-presentator Jellie Brouwer is bezig aan de laatste fase van haar leven. De geest wil door, het lichaam is helemaal op. Brouwer’s leven kent ondanks vele tegenslagen ook extreme vormen van geluk. Die momenten hebben volgens mij de overhand als je het prachtige interview in Volkskrant Magazine leest.


Deze afsluitende quote, gericht aan interviewer Sara Berkeljon, grijpt je bij de strot: "En tegelijkertijd kan ik dus ook denken, terwijl wij hier nu zitten: stel dat het omgekeerd zou zijn. Dat het zoveel erger zou zijn als jij… met je twee kleine kinderen. Ik ga echt niet woedend zitten zijn, dat mij dit overkomt."

 

We zijn pas anderhalf jaar onderweg in Mark Zuckerbergs tienjarenplan voor zijn Metaverse, maar zijn idee voor een virtuele wereld waarin alles kan, komt vooralsnog niet echt van de grond. Met de komst van Apples Vision Pro kan de verkoop van Meta’s VR-brillen weer een impuls krijgen, schreef ik op NU.nl. (Weer die verduvelde gratis inlogmuur!)

 

Max Park loste een Rubik's Cube op in 3.13 seconden en heeft daarmee een nieuw wereldrecord te pakken. Het vorige record werd zes jaar geleden gehaald en stond op naam van Yusheng Du. Iedereen wordt gek in dit filmpje.


 

The New York Times heeft een nieuw spelletje. In navolging van Wordle is er nu Digits. Je krijgt per level zes nummers die je moet optellen, aftrekken, delen of vermenigvuldigen om bij een vooraf bepaald cijfer uit te komen.

 

Ik geniet van Marcel van Roosmalen en Gijs Groenteman op SBS 6. Ze hebben deze maand elke werkdag een talkshow. Twee weken geleden begon het voorzichtig, afgelopen vrijdag werden er namen gescandeerd, confettikanonnen afgeschoten en liep Donnie de polonaise terwijl Van Roosmalen zijn boek voorlas. Waanzinnige cult-tv. Ik hoop dat het de komende twee weken elke dag steeds iets verder escaleert.

 

De video's van dit YouTube-kanaal zijn voortaan dé manier om in slaap te vallen. Heerlijk wegdommelen met Zelda-lore.


 

Ik was bij Beyoncé in de Johan Cruijff ArenA. Wat een wereldster. Dit was tweeënhalf uur gekte tot op de seconde geregisseerd. Op het Parool, Trouw, de Volkskrant en AD staan recensies, voor de liefhebber.


Tijdens het eerste nummer droeg Beyoncé trouwens een jurk van de Nederlandse ontwerper Iris van Herpen.

 

Je las mijn weblog van 12 tot en met 18 juni. Abonneer je ook op mijn nieuwsbrief om deze blog elke zondag vanzelf in je mailbox te ontvangen!

Comments


bottom of page