top of page

7. Een simulatie van het stadsleven in '09

In het nummer Sculptures of Anything Goes van Arctic Monkeys zingt Alex Turner: "The simulation cartridge for City Life ’09 is pretty tricky to come by".


Waar heeft hij het over? City Life is een game. Een citybuilder zoals SimCity en City Skylines. Het spel verscheen in 2006 voor Windows, maar werd later ook uitgebracht op de Nintendo DS: in 2008 in Europa en een jaar later in het Verenigd Koninkrijk. Díe cartridge van City Life '09?


Je hoort weinig over deze game. Maar het is ook weer niet heel ingewikkeld om eraan te komen. Op Amazon betaal je zo’n 12 euro voor een gebruikt exemplaar. Op een andere webshop zag ik een nieuwe voor 50 euro. Is Turner sarcastisch?


Of bedoelt hij iets anders? In de video voor Body Paint is op 1:50 een cartridge (niet voor de Nintendo DS) te zien waar City Life 9 op staat. Op Reddit las ik een mooie interpretatie. Turner zou vrij letterlijk verwijzen naar zijn leven in 2009. Het merk Arctic Monkeys destijds: snelheid, populariteit en rammen op gitaren. Ziet Turner dat leven met terugwerkende kracht als een simulatie - van iets wat hij niet was?


De rustigere composities op The Car bewijzen dat de storm wat is gaan liggen. Wellicht heeft de zanger eindelijk zijn draai gevonden en bedoelt hij dat in de zin daarna: "Village coffee mornings with not long since retired spies. Now that’s my idea of a good time." Dat klinkt meer dan logisch.


 

Wist je dat het hoofd van Marge Simpson altijd nog eens twee keer in haar kapsel moet passen? Dat Pantone 116 C de exact goede kleur is voor Simpson-personages? En dat de pupillen-tot-oog-ratio altijd 7:1 is?


Ik heb erg genoten van deze video over de regels waaraan animatoren van The Simpsons aan moeten voldoen.


 

Een paar fijne muziektips. Het nieuwe album van The National: First Two Pages of Frankenstein. En een nieuwe EP van Beach House: Become.

 

Een klein team van Spelunky 2-fans werkt aan een mod waarmee de game een metroidvania wordt. Er is een demo van Wrath of Kali en een trailer. Dit kan echt leuk worden.


 

Ik speel Ghostwire Tokyo op de PS5. In de game zie je in een tussenfilmpje kort een reclamebord voor het bedrijf 'Lorem Ipsum' en ik vraag me de hele tijd af: is dat een geintje van de makers of zijn ze het vergeten te vervangen?

 

Het lijkt me niet makkelijk als een puber op sociale media. De Volkskrant heeft een mooi artikel over tieners die aan het schoonheidsideaal, zoals geadverteerd op TikTok, proberen te voldoen. "Ik wil niet dat mijn klasgenoten mij zien als zo’n opgepofte gremlin, maar als een verzorgd iemand met een normaal hoofd."

 

De totale vinkjeschaos op Twitter is nog niet voorbij. Elon Musk pakte vinkjes af van mensen die niet wilden betalen, gaf toen gratis vinkjes aan beroemdheden die er vanaf willen en zelfs mensen uit het hiernamaals lijken een abonnement af te sluiten. Ik schreef over de soap op NU.nl.

 

Ik smeedde een mes. In het vuur, met een hamer en een aambeeld. The whole shebang. Dit is hem geworden. Of zoals mijn moeder (wiens opa smid is geweest en vooraf nog dacht dat ik het wellicht in mijn genen zou hebben) zei: "Het lijkt wel opgegraven uit de tuin". Was drie uur werk!


 

Je las mijn weboverzicht van 24 tot en met 30 april.

Comments


bottom of page