top of page

4. Om een robot te zijn in 2023

Thomas Bangalter was de helft van Daft Punk. Guy-Manuel de Homem-Christo vormde de andere helft van het muzikale duo uit Frankrijk. Ze werden wereldberoemd, mede dankzij hun herkenbare robothelmen. Jarenlang gebruikte Daft Punk machines om menselijke emoties te uiten. Een schoonheid in de tegenstelling. Maar twee jaar geleden was het klaar.


Het was tijd om te stoppen, zegt Bangalter tegen BBC News. "In deze wereld waarin we anno 2023 leven, is een robot zijn wel het laatste wat ik wil."


Bangalter lijkt nu een heel andere weg in te slaan. Zijn eerste soloproject na het uiteenspatten van Daft Punk (vrij letterlijk trouwens), is een orchestrale omlijsting van een balletvoorstelling.

Toevallig zag ik deze week ook TRON: Legacy. Daft Punk maakte de soundtrack. Je kunt gerust zeggen dat de muziek een van de beste dingen is aan die film. Samen met Jeff Bridges. De echte dan, niet de jonge, uncanny valley versie.


Tarantino mania in Amsterdam. Zondag werd Quentin Tarantino in Carré geïnterviewd over zijn boek Cinema Speculation. De zaak zat vol, ondanks de hoge ticketprijzen van tegen de 100 euro. Niet gek dat maandag het Spui in Amsterdam afgeladen was toen Tarantino gratis signeerde bij boekhandel Athenaeum.


Nog voordat ik van mijn werk vertrok, werd al duidelijk dat de rij te lang was om nog een handtekening te scoren. Op Twitter stonden de foto's. Rijendik. Tarantino signeerde 'maar' 150 boeken. De vroege vogels hadden geluk.


Iedereen die buiten stond, werd nog vluchtig op een bedankje van de regisseur beloond:The Super Mario Bros. Movie draait in de bioscoop. De film is oke. Dat wil zeggen: het had veel erger gekund. Nu is het een eindeloze serie van ken-je-deze-nogs van alles wat met Mario te maken heeft. Een flinterdun plotlijntje lijmt het aan elkaar.


Qua verhaal werkt het niet echt. (De vader van Mario twijfelt in een bijna hilarisch slecht gekunsteld subbplotje over de levenskeuzes van zijn zoon.) Maar Jack Black is geweldig als Bowser. En de animatie is prachtig. Voor kinderen zal het een feest zijn.


Overigens staat op Youtube een gerestaureerde versie van de allereerste Mario-animatiefilm. Die verscheen in 1986 en is ook behoorlijk slecht. Deze Japanse koortsdroom bekijk je hieronder.


Eerste Paasdag in het bos. Dit lijkt een slang, maar dat is het niet. Het is een hazelworm. Wat dan weer geen worm is. De hazelworm is een pootloze hagedis. Deze verwarrende diersoort laat zich naar verluidt niet vaak zien, dus we hadden geluk.


Naderhand leken ineens alle takken in het bos op slangen en hagedissen.


 

Eefje de Visser speelde Bitterzoet in Carré. Op NPO Start kun je het terugkijken. Prachtig. (Let op: start meteen.)

 

Spinvis heeft een nieuwe plaat. Be-Bop-A-Lula. Portugal is vooralsnog mijn favoriete nummer.

 

Van alle tijden: techbedrijven die je data verkopen. Dit schreef Wim de Bie ruim twintig jaar geleden op zijn weblog:


 

Dit zijn de vier astronauten die eind volgend jaar een rondje om de maan gaan vliegen:


 

De James Webb-ruimtetelescoop schoot weer een waanzinnig beeld. Dit keer van Uranus:


 

Een vermakelijk draadje op Twitter. Ontwerpers maakten een sport van wie de slechtste volumebediening kon maken. Even doorklikken voor alle inzendingen.


 

Je las mijn weboverzicht van 3 tot en met 9 april 2023.

Comments


bottom of page