top of page

57. Komorebi


Het zonlicht dat door de bomen lekt, dat bewegende schaduwen op de grond of de muren projecteert. De Japanners hebben daar een woord voor: komorebi. Dit verschijnsel is er constant, overal, maar zul je pas zien als je de rust pakt om het te ervaren.


In Perfect Days, de meest recente film van regisseur Wim Wenders, heeft de zwijgzame hoofdpersoon Hirayama het begrip zowat tot de kern van zijn bestaan gemaakt. Hij maakt openbare toiletten schoon in Tokio, rijdt in zijn Daihatsu Hijet Cargo van de ene naar de andere plek. Terwijl de mensen om hem heen altijd haast hebben, ergens heen moeten en zijn baan met afschuw bekijken, leeft Hirayama het beste leven. Volledig in het moment, helemaal content met zijn boeken, cassettebandjes en oude fotocamera. Ik las ergens dat Hirayama kijkt met zijn ogen, maar ziet met zijn hart. Dat is wel mooi omschreven.


Je kunt je laten meevoeren door het leven of een eigen tempo bepalen. Dat laatste klinkt in onze maatschappij soms als nirvana. Probeer het maar eens. Kijken naar het zonlicht dat door de bomen danst is een goed begin.


Over een maand wandel ik zelf door Japan. Eerst door Tokyo, daarna door Kyoto en Osaka. Tips zijn nog steeds welkom. Dat geldt ook voor boeken- en filmtips, want de voorpret is begonnen. 

Een concert van The Libertines verloopt altijd chaotisch. Acht jaar geleden in Paradiso had de band er zin in tijdens een heerlijk rommelig optreden waar geen einde aan kwam. De bandleden bleven elkaar maar opjutten om te crowdsurfen. Er gingen flessen drank rond. Ondertussen liet iemand uit het publiek zich vanaf het lage balkon het podium op vallen, tot plezierig gekraai van Pete Doherty.


Doherty. Het is altijd lullig om te zeggen, maar het is een wonder dat de inmiddels 45-jarige artiest überhaupt deze leeftijd heeft bereikt. In een gesprek met Louis Theroux, dat deze maand op NPO werd uitgezonden, zegt hij dat de dood na jaren van alcohol- en drugsverslavingen nabij is. "Je kijkt naar een heel zieke man", zegt hij.


Inmiddels is hij - soort van - nuchter. Maar in het interview komt hij inderdaad niet erg gezond over. Wat een leven heeft de zanger achter de rug. Van de ene verslaving in de andere, constant in aanraking met de politie. Nu woont hij in een afgelegen Frans dorpje, waar de storm iets is gaan liggen. Het interview met Theroux is een aanrader, omdat Theroux de moeilijke onderwerpen niet schuwt en het rock’n’roll-bestaan van Doherty niet verheerlijkt.


"Ik heb het met stokslagen bewerkt", zegt Doherty over zijn zieke lichaam. "Ik heb me overgegeven aan de heroïne en de crack. Dat werd later cocaïne, roken en de alcohol. Nu is het kaas, saucisson en suiker in de thee."


En er is een nieuwe Libertines-plaat. Die luister ik sinds een week met veel plezier. Carl Barat, zijn vriend en rivaal in de band, stond erop dat die volledig nuchter werd opgenomen. Er mocht geen druppel alcohol de studio in. "Carl stond erop", zegt Doherty in een interview met The Guardian. "Hij wilde het puur houden. Ik hoef heus niet er niet helemaal af, maar ik hou nog wel van een glaasje cider."


 

Ik ben vanaf deze week te zien op Apple TV+. Of eigenlijk nauwelijks te zien. Wazig op de achtergrond. Als je niet wist dat ik het was, zou het je niet opvallen.


Toen ik vorig jaar met vrienden in Sevilla was, liepen we een paar keer Eugene Levy met een cameraploeg tegen het lijf. De American Pie-acteur maakte er opnames voor zijn reisprogramma The Reluctant Traveler. En de Sevilla-aflevering staat nu online. Net als wij loopt Levy door de Spaanse stad, bezoekt hij een Flamenco-voorstelling en kijkt hij naar de beladen voetbalderby Sevilla tegen Betis. Het enige verschil is dat wij wel een plekje in het stadion hadden en hij niet.

Geinig is het wel. Een reisverslag van hetzelfde weekend Sevilla, maar door de bril van Levy. Iedereen beleeft wat anders, zeker als je hele reis geproduceerd wordt. 

Daar gaan we dan. Aldi vervangt de stem van acteur Diederik Ebbinge in zijn reclames door een AI-gegenereerd stemgeluid. De supermarkt is er duidelijk over: het bespaart kosten. Ebbinge zegt zich wel te redden. "Maar voor veel acteurs die met hun stem wat kunnen bijverdienen is dit een vervelende ontwikkeling. Laat staan voor geluidsstudio's. Het zijn rare tijden." Deze ontwikkeling is volgens hem een voorbode van wat komen gaat. "Het is letterlijke ontmenselijking. Je ziet ook reclamefoto’s met modellen in sets waarvan zowel de modellen als de sets AI zijn. Het wordt straks gezellig bij het arbeidsbureau." Nou!


 

The Verge test de Humane AI Pin, persoonlijke assistent die je op je kleding klikt. De gadget kijkt via een camera mee naar de wereld om je heen en geeft antwoord op je vragen. Alleen: je betaalt je blauw en hij werkt voor geen meter. 

Het Duitse kunstproject NUCA daagt je uit om na te denken over de weg die we met AI en deepfakes zijn ingeslagen. Het prototype van deze camera maakt foto's van mensen en verwijdert daarna hun kleding. De camera is uiteraard niet te koop.


 

Na 24 jaar en twaalf seizoenen zit het erop voor Larry Davids comedyserie Curb Your Enthusiasm. De laatste aflevering staat op HBO Max en eindigt perfect. Met een compenserende grap over het (veelvuldig bekritiseerde) einde van Seinfeld, dat natuurlijk door David werd geschreven. Ik ga die ouwe zeur missen, hilarische show.


 

Er is een trailer voor Joker: Folie à Deux, het vervolg op de Joker-film uit 2019. Joaquin Phoenix speelt weer de hoofdrol, maar hij wordt dit keer bijgestaan door Lady Gaga als Harley Quinn. De eerste beelden smaken naar meer. 

De Britse natuurkundige Peter Higgs is op 94-jarige leeftijd overleden. Hij voorspelde dat er een deeltje moest bestaan dat alle andere deeltjes in de wereld massa geeft. Veertig jaar nadat hij die voorspelling deed, werd dat deeltje gevonden en naar hem vernoemd. Niet alleen ontving Higgs daar een Nobelprijs voor, maar Nick Cave droeg er ook een nummer aan op.


 

Eerder dit jaar organiseerde de Chinese videodienst Bilibili vanwege het veertigjarige bestaan van Dragon Ball een dansoptreden rondom de animéserie. Inclusief vette kamehamehas én een Super Saiyan-transformatie. Dit is fantastisch. Echt veel beter dan het zou moeten zijn. 

Ene Matthew Highton heeft de intro van X-Men '97 nagemaakt met alleen stockbeelden. Gelachen. 

In deze Japanse tv-show leggen getalenteerde skaters een hindernisbaan af. In lijn met Takeshi's Castle en Ninja Warrior. 

Lars en ik hebben de laatste aflevering van het eerste seizoen van onze boekenpodcast opgenomen. In zes afleveringen nemen we je mee in onze boekenclub over Lessen van de Britse schrijver Ian McEwan. Een paar van mijn eigen lessen over podcasten:

  • Het is nog wel een beetje, maar niet meer zó laagdrempelig, veel opnameprogramma's kosten tegenwoordig bijvoorbeeld geld.

  • Eigenlijk is alleen uploaden via Spotify nog gratis, maar dan staat je podcast niet overal.

  • Editten kost meer tijd dan je denkt (en als luisteraar hoort).

  • Een goede microfoon is het halve werk, wellicht een les voor volgend seizoen.


Bingen maar: 

Je las mijn weblog van 8 tot en met 14 april 2024. Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief om deze blog elke zondag vanzelf in je mailbox te ontvangen.

Comentários


bottom of page