top of page

5. Een stapel faxen als intieme autobiografie

Vorig jaar las ik De kennismaking van Nicolien Mizee in een ruk uit. Al bijna dertig jaar stuurt Mizee faxen en mails naar haar oud-docent, de scenarioschrijver Ger Beukenkamp. Ze raakte als student zodanig onder de indruk van deze "allesverpletterende" man, dat ze besloot om zich in dagboekachtige updates aan hem bloot te geven.


De berichten zijn gebundeld in de boekenserie Faxen aan Ger, waarvan ik deze week het tweede boek uit las. In dit deel ontstaat het idee om de faxen uiteindelijk te bundelen en uit te geven. Dat merk je, want de berichten worden uitgebreider en zijn verhalender. Met een duidelijke kop en staart.


Langzaamaan zink je weg in de wereld van Mizee. Dat is een unieke wereld, want ze leeft volgens haar eigen regels. Die stroken vaak niet met die van anderen. Haar faxen zijn weloverwogen, geestig en verrassend. Aan de hand van de berichten ontstaat langzaam maar zeker een intieme autobiografie. Gelukkig liggen er nog drie delen in de winkel, en hopelijk blijft het daar niet bij.


Haruki Murakami brengt voor het eerst in zes jaar een nieuw boek uit. Een Nederlandse vertaling van The City and Its Uncertain Walls is helaas nog niet aangekondigd. Een Engelstalige versie ook niet trouwens.


De eerste nieuwsberichten over het boek zijn wat onduidelijk over de plot van het verhaal. Het gaat in elk geval over een ommuurde stad, dromen en schaduwen. De doorgewinterde Murakami-lezer herkent daarin waarschijnlijk zijn boek Hard-boiled Wonderland en het einde van de wereld.


Murakami heeft al jaren een verhaal in zijn hoofd wat hij tot nu toe niet naar wens heeft kunnen schrijven. Eerdere pogingen werden wel uitgebracht. Hard-boiled wonderland was al zijn tweede poging, een eerste verscheen in 1980 alleen als verhaal in een magazine. Nu zegt de 74-jarige schrijver eindelijk de ultieme vorm te hebben gevonden. We wachten op een aankondiging van uitgever Atlas Contact.


AI-kunstgenerators zoals Midjourney maken steeds realistischer beeld. Maar staan er mensen op de foto, dan verraden handen vaak dat ze nep zijn. Zoals deze realistisch lijkende afbeelding van een vrouw in een café. Haar hand zit verkeerd om aan haar arm. En de vingers van deze heks in een bos kloppen ook niet.


Handen zijn sowieso al lastig te tekenen. Ook voor ons mensen. En wij begrijpen hoe een echte hand eruit moet zien. Dat zit bij kunstmatige intelligentie iets anders. Vox heeft een fijne uitlegvideo over waarom AI hier zo mee worstelt. Maar hoe lang nog?


 

De tweede editie van the html review is uit. Uitgever Maxwell Neely-Cohen beschrijft de publicatie als "een jaarlijks literair tijdschrift voor het web". Het is dan ook zeer experimenteel. En prachtig vormgegeven door Shelby Wilson.

 

Er is weer een boek over Apple-oprichter Steve Jobs. Het gaat om een gratis ebook, fraai uitgegeven door The Steve Jobs Archive. In Make Something Wonderful: Steve Jobs in his own words lees je e-mails, interviews en toespraken die Jobs gaf. Sommige vna de teksten en foto's werden niet eerder uitgegeven.


LoveFrom, het bedrijf van oud-Apple-designer Jony Ive, maakte het ontwerp (en het lettertype).

 

In Seattle stalen dieven voor een half miljoen dollar aan iPhones. Ze braken in bij een koffietentje naast de Apple Store, daarna boorden een gat door de muur van de toiletten. Die kwam precies uit in het magazijn van de winkel. Klinkt als een wat suffe heistfilm.


 

Patti Smith bezocht de Vermeer-tentoonstelling in het Rijksmuseum (ik mag binnenkort ook!). Ze bekent dat ze als kind verliefd was op De geograaf.

 

Via Kottke kwam ik op Floor 796. Een geanimeerde webpagina die doet denken aan Toen Het Internet Nog Leuk Was. Je raakt niet uitgekeken. Bomvol verwijzingen naar figuren uit de popcultuur van de afgelopen decennia. Een hobbyproject van één persoon!

 

Een fiets met vierkante wielen. Het bestaat en het fietst.

 

Bob Dylans Shadow Kingdom verschijnt op 2 juni op dubbelvinyl en op streamingdiensten. Watching the River Flow staat nu al op Spotify. Ik schreef vorig jaar al over het bizarre registratie van dit semi-liveconcert. Vanaf 6 juni is ook de Shadow Kingdom-film te koop en te huur.


 

Theo Maassen wordt de nieuwe presentator van Zomergasten. Hopelijk worden de gesprekken net zo hallucinant als deze met Herman van Veen. Al ligt dat waarschijnlijk meer aan Van Veen.

 

Suzuki brengt later dit jaar een nieuwe Omnichord uit. Ik wist niet wat het was, maar na het zien van dit filmpje wil ik het ook.


Je las mijn weboverzicht van 10 tot en met 16 april 2023.

Commentaires


bottom of page