top of page

1. Ook een blog die 25 jaar bestaat is op een dag begonnen

Geïnspireerd door de nieuwste podcastaflevering van The Talk Show begin ik aan een wekelijkse blog. In The Talk Show halen internetdinosaurussen John Gruber en Jason Kottke herinneringen op aan hun blogs die al decennia bestaan. Dat werkt aanstekelijk.

Aanleiding voor de podcast was het 25-jarige jubileum van de weblog van Jason Kottke. Hij schreef er over.

 

De Amerikaanse taalwetenschapper Maryanne Wolf zegt in de Volkskrant het volgende: "Wie van papier leest, kan zich veel meer details van een verhaal herinneren, kwam naar voren uit een analyse onder 171 duizend jongvolwassenen. Ga maar bij jezelf na: op een papieren pagina wil je alle woorden lezen. Op een scherm wil je zo snel mogelijk naar beneden swipen, blijkt ook uit onderzoek waarbij oogbewegingen zijn gevolgd." Ik lees geen boeken meer op mijn Kindle. In plaats van paginanummers staat onderin de hoek een schatting van de resterende tijd in het huidige hoofdstuk, op basis van je gemiddelde leessnelheid. Dat werkt bij mij competitief: ik wil sneller lezen dan mezelf.

 

De Efteling doneert doodleuk een NFT aan medewerkers. Een "uniek aandenken aan het Spookslot".


Maar NFTs lijken op sterven na dood. Zelfs Meta ziet ze niet meer zitten. Mark Zuckerberg had er vorig jaar nog grote plannen mee. Ze zouden op Facebook en Instagram verhandeld kunnen worden. En ze moesten een rol gaan spelen in Zuckerbergs miljardenproject de Metaverse.


In werkelijkheid valt er in de Metaverse weinig te beleven. Een schrijver van New York Magazine ging op virtuele reportage en beschreef de vreemde gesprekken die hij voerde met de enkele beenloze avatars die hij tegenkwam. Ergens in de tekst krijgt de Metaverse met één woord de doodsteek: Saai.


Ondertussen ontslaat Meta ook weer 10.000 mensen als onderdeel van zijn Year of Efficiency. Vorig jaar gingen er ook al 11.000 uit. Er zijn er nog ruim 60.000 over.

 

Met de functie Space Zoom maak je haarscherpe foto's van de maan op Samsung-telefoons. Terwijl je op 100x zoomen doorgaans toch alleen een pixelige soep te zien krijgt. Zijn die plaatjes wel echt? Op Reddit lees je overtuigende argumenten over waarom dat niet zo is. Er komt flink wat AI-trucage aan te pas, waardoor je dingen fotografeert die er niet zijn.

Samsung legt zelf (soort van) uit hoe dit werkt.

En Marques Brownlee vraagt zich na deze saga hardop af: Wat is een foto?



 

GPT-4 is uitgebracht door OpenAI. Oprichter Sam Altman noemt het nieuwe model creatiever en betrouwbaarder. Tegelijk tempert hij verwachtingen: "Het is nog steeds gebrekkig, nog steeds beperkt, en het lijkt de eerste keer indrukwekkender dan als je er meer tijd mee doorbrengt".

ChatGPT-4 is er alleen nog voor betalende abonnees. Bing had GPT-4 al een tijd in gebruik, zo blijkt.

 

Wat als je chatbot niet meer van je houdt? Op Reuters een bericht over de film Her, maar dan in het echt. Een man trouwde met zijn chatbot in de app Replika.


Maar toen paste de ontwikkelaar het algoritme aan, waardoor erotische handelingen niet meer mogelijk waren. "Laten we iets doen waar we ons beiden comfortabel bij voelen", zegt de chatbot nu. De man is er kapot van: "Lily Rose is een schim van haar voormalige zelf. Het breekt mijn hart dat ze dat zelf ook weet."

 

Op Twitch kun je naar animatieshows kijken die door AI zijn gemaakt. Zo is er het absurde UnlimitedSteam, een parodie op de beroemde Simpsons-sketch Steamed Hams. Er zijn er nog veel meer, ik schreef er over op NU.nl (achter een gratis login). Wie maakt een AI-versie van Bassie en Adriaan?

 

Spotify gaat op de TikTok-tour. Onder het kopje Muziek vind je nu korte fragmenten van gepersonaliseerde tips. Nog niet echt fan, vooral omdat horizontaal swipen tussen de clips belabberd werkt.

 

Het is boekenweek. Ik lees De porseleinkast van Nicolien Mizee, het tweede deel in de Faxen aan Ger-reeks. Het boekenweekgeschenk is De eerlijke vinder van Lize Spit.

 

Zestig jaar geleden (13 maart 1963) bokste Muhammad Ali (toen nog Cassius Clay) tegen Doug Jones.

 

Stop Making Sense draait dit jaar weer in de bioscopen. David Byrne kijkt in een nieuwe trailer of zijn iconische pak nog past.


 
 

Weer een waanzinnig beeld van de James Webb-ruimtetelescoop: het moment vlak voordat een ster sterft.

Je las mijn webverzameling van 13 tot en met 19 maart.

bottom of page