top of page

2. Ik stopte mezelf in MidJourney en kwam er in de jaren '90 weer uit

Hij heeft zeker wat van me weg, maar ik ben het niet. Ik gaf de nieuwste versie van MidJourney een foto van mezelf en vroeg de AI om mij in een 90's-setting voor een CRT-monitor te zetten. In mijn zogenaamde thuiswerkkantoor. Monstera in de achtergrond. Voilà.


Grafisch vormgever Julie Wieland plaatst op haar Twitter-account meer voorbeelden van waartoe MidJourney V5 toe in staat is. Dit zijn dus geen echte foto’s.


Je kunt ook AI-modellen op elkaar stapelen om te zien wat er uit komt. Ik vroeg aan ChatGPT een opdracht te schrijven voor MidJourney. Dit is "een man in een bar met neonverlichting die een biertje bestelt":


 

OpenAI-baas Sam Altman waarschuwt dat we voorzichtig moeten omgaan met AI-modellen zoals zijn eigen ChatGPT. "Wees blij dat we zelf ook terughoudend zijn met kunstmatige intelligentie", zegt hij tegen ABC News.


Altman is vooral bezorgd dat de modellen gebruikt kunnen worden voor grootschalige nepnieuwscampagnes en cyberaanvallen. Hij is niet zo bang dat robots de wereld overnemen en De Mens buitenspel gaan zetten. "Ze wachten tot mensen vertellen wat ze moeten doen. Wij hebben de controle."


Bill Gates noemt de komst van AI de belangrijkste technologische ontwikkeling in jaren. Hij vergelijkt het met de komst van de microprocessor, de PC, het internet en de mobiele telefoon. "Het zal de manier waarop we werken, reizen en communiceren veranderen", schrijft hij in een uitgebreid blogbericht.

 
III.

Shou Zi Chew is al twee jaar de baas van TikTok, een van de populairste apps ter wereld. En weinig mensen kennen hem. Dat is sinds deze week wel anders. Hij moest de Amerikaanse Senaat geruststellen over privacybezwaren en spionagegeruchten rondom TikTok.


Dat lukte hem niet echt, trouwens. Een volledig verbod in de VS dreigt.


TikTok is onderdeel geworden van een geopolitiek schaakspel. Het is China tegen het Westen. We doen heel moeilijk over TikTok, maar Facebook en Google weten ook bizar veel over ons. Wat als de Amerikanen met die informatie aan de haal gaan? Ik schreef erover op NU.nl (wel even inloggen om te lezen): Facebook weet alles over je, maar bij Chinese apps wordt het pas écht eng.


Er vielen nog een paar dingen op tijdens het verhoor. De Senaat maakte een xenofobe indruk, Chew kon weinig directe vragen beantwoorden en een Republikein stelde een domme vraag over wifi.

 

Robert Smith van The Cure is een kruistocht gestart tegen Ticketmaster. De kaartverkoper rekent extra kosten bovenop de ticketprijs. In sommige gevallen betaalden Amerikaanse fans van de band 15 dollar extra voor... ja, wat eigenlijk?


The Cure diende een klacht in bij het bedrijf. Met succes. Kaartkopers krijgen een deel van de servicekosten terug. "Dit heb je allemaal te danken aan Robert Smith", staat in de mail van Ticketmaster.


 

Ik stelde ChatGPT de vraag der vragen. Wat was er eerder, de kip of het ei? Met als bonus het antwoord nog eens in haiku-vorm.

 
 
 

Tommy Wiseau (van The Room) heeft na 20 jaar een nieuwe film gemaakt. Het gaat over een moordlustige reuzenhaai. Dit is de trailer. Hij draait vanaf april in een handjevol Amerikaanse bioscopen. Oh hi shark.


 

Middenin de Water 7-arc van One Piece duikt Sogeking op, met een fantastisch Tokusatsu-achtig intro dat al dagen in mijn hoofd zit.

 

Ik speel Octopath Traveler II op de PlayStation 5. Kijk hoe mooi het water is!

Je las mijn webverzameling van 20 tot en met 26 maart.Comments


bottom of page