top of page

36. De Jeff Bezos-roeiboot

Abonneer je gratis op mijn nieuwsbrief en ontvang deze blog elke week vanzelf in je mail!

Een oude man in een roeiboot op de oceaan.
Beeld: Midjourney.

Het YouTube-algoritme kwam met de video Jeff Bezos Rowing Boat. Op de afbeelding lijkt het een NFT, maar nee, dit is echt een roeiboot die lijkt op het gezicht van Amazon-oprichter Jeff Bezos. Het is de beste video die ik in lange tijd heb gezien.


Deze maker, die werkt onder het alias Bobby Fingers, is in de eerste plaats een vakman. De video lijkt misschien een meme, en dat is het, maar veel beter gemaakt dan nodig. Deze model- en prothesebouwer heeft duidelijk jarenlange ervaring. Het maakproces van deze Jeff Bezos-boot is al de moeite van het kijken waard.


Maar dan blijkt Bobby Fingers ook nog een enorm droogkomisch talent te hebben en simpelweg de gave om kwalitatief hoogwaardige video's te maken. Dit is pas zijn vierde volledige YouTube-video, na filmpjes waarin hij diorama's maakt van de arrestatie van een dronken Mel Gibson, een houdgreep van Steven Seagal en Michael Jackson met verbrand haar. Ik wist niet hoe snel ik op abonneren moest klikken.


 

De wildste achtbaanrit in de techindustrie vind je bij OpenAI: als ChatGPT-maker een van de spannendste bedrijven van het moment. Vrijdagavond werd oprichter en CEO Sam Altman ontslagen. Met harde woorden van het bestuur, dat zei "geen vertrouwen meer te hebben in zijn vermogen om leiding te geven aan OpenAI".


Niemand zag het aankomen, ook Altman zelf niet. Hij stond afgelopen week nog gewoon namens OpenAI als spreker op verschillende podia. Tot hij vrijdag werd opgepiept om op stel en sprong in te loggen bij een Google Meet. Daar trof hij het hele bestuur minus medeoprichter Greg Brockman. In dat gesprek hoorde Altman dat hij was ontslagen en dat het bedrijf dat snel wereldkundig zou maken.


Niet veel later werd Brockman voor een Meet van het bestuur uitgenodigd, waar hij hoorde over de coup. Dat viel blijkbaar verkeerd: Brockman stapte uit het bestuur. "Op basis van het nieuws van vandaag stop ik ermee", schrijft hij op X. Altman en Brockman spraken direct met investeerders en vrienden en waren van plan een nieuw bedrijf te starten.


Binnen OpenAI zou geschokt op het vertrek van de twee medeoprichters zijn gereageerd. Een aantal medewerkers zou hebben uitgesproken achter Altman en Brockman aan te gaan als zij een nieuw bedrijf zouden oprichten. Dat zou veel chaos opleveren bij OpenAI.


En toen volgde een nieuwe plottwist. Het bestuur van OpenAI zou tóch weer in gesprek zijn met Altman en Brockman, nadat investeerders daarop aanstuurden. "Sam Altman die na een dag terugkeert naar OpenAI doet me denken aan Steve Jobs die terugkeerde naar Apple na 12 jaar, maar dan voor de TikTok-generatie", las ik op X.


Altman is nu tijdelijk opgevolgd door technologiedirecteur Mira Murati. Des te opvallender dat ze Altman een hartje op X stuurde nadat hij, als reactie op alle steun vanuit het bedrijf, schreef: "Ik hou zoveel van het OpenAI-team".


Het is op het moment volstrekt onduidelijk wie er in dit techdrama bij welk kamp hoort (zelfs binnen OpenAI), wat er precies gebeurd is en hoe het nu verder moet. Kortom: smullen!

 

Ik ben deze week verslingerd aan Cat Power Sings Dylan. Zangeres Cat Power speelt het legendarische Bob Dylan-optreden na dat bekend werd als het Royal Albert Hall Concert. Dat concert vond in 1966 plaats in de Free Trade Hall in Manchester, maar vroege bootlegs hadden de verkeerde titel, waardoor we nu allemaal denken dat het in de Royal Albert Hall was.


Dit was het concert waar Dylan er na een akoestische eerste helft een band bij haalde voor een elektrische tweede helft. Daar haalde hij de woede van bezoekers mee op de hals. Ze vonden hem een verrader, een sellout. Een van hen riep "Judas", waarop Dylan zei: "I don't believe you". Daarna verzocht hij zijn band om Like a Rolling Stone "fucking loud" te spelen.


Zo makkelijk is het niet om een goed coveralbum te maken. Maar het is Cat Power gelukt. Ze maakt de nummers van Dylan eigen, maar dwaalt niet al te veel af. Ze volgt dezelfde setlist als Dylan in Manchester 1966, maar nam de nummers wel op in de Royal Albert Hall. Voor een livepubliek. Een van de bezoekers was iets te vroeg met zijn "Judas", op dit album namelijk te horen voor Ballad of a Thin Man. "Jesus", antwoordt Cat Power.


 

Sevilla is een mooie stad, zeker in deze tijd van het jaar. 24 graden met zon is prima om van jezelf van het ene terras naar het andere te verhuizen. De keuze in tapas is zo overvloedig dat je goed moet zoeken om twee keer hetzelfde te eten. En alles smaakt goed, maar sommige dingen nog beter. De barbecue brioche Iberico-varken bij Catalina La Barra. Of de ossenstaart op focaccia bij El Pasaje.


Neem zeker ook een kijkje op Plaza de España, al is het maar omdat er een scène uit Star Wars: Episode II - Attack of the Clones is opgenomen. Wie weet loop je in de stad nog twee keer Eugene Levy (American Pie, Schitt's Creek) tegen het lijf, omdat hij er zijn nieuwe reisserie The Reluctant Traveller opneemt. En mocht je de kans hebben: ga naar Sevilla FC als ze de derby spelen tegen Real Betis.


Korte fotoserie van vorig weekend.


 
PS.

Het nieuwe album van The Smile (Thom Yorke, Jonny Greenwood en Tom Skinner) verschijnt op 24 januari 2024. Twee maanden later staat de band in AFAS Live. Dat is zijn van die dingen waar je je in de donkere maanden aan vast kunt klampen. Er is ook alvast een nieuw nummer, Wall Of Eyes, met een clip van regisseur Paul Thomas Anderson.


 

Het laatste Outkast-album komt uit 2006. Na 17 jaar is Andre 3000 terug met een nieuwe soloplaat: New Blue Sun. Geen hiphop, maar meditatieve muziek met in de hoofdrol een grote fluit. Hij zou niet meer weten waar hij op zijn leeftijd over moest rappen, zegt Andre 3000 in een openhartig en vermakelijk gesprek met GQ. Of, zoals de titel is van het eerste nummer op de plaat: I swear, I Really Wanted To Make A "Rap" Album But This Is Literally The Way The Wind Blew Me This Time. Geslaagd experiment, wat mij betreft.


 

Soms weet je pas dat je iets wil als je het ziet. De trailer van Pokémon Congierge ziet eruit als een heerlijke vakantie in stop-motion. Eind december op Netflix.


 

Je las mijn weblog van 13 tot en met 19 november. Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief om deze blog elke zondag vanzelf in je mailbox te ontvangen.

Kommentare


bottom of page