top of page

8. Waarom we van boekwinkels houden

De Utrechtse Boekenbar heeft zijn eigen boek uitgebracht. Het heet Loopt het een beetje? En het is een viering van de onafhankelijke boekwinkel aan de Westerkade. Er staan korte verhalen in van schrijvers, interviews met vaste klanten en eigenaar Tim van den Hoed haalt herinneringen op aan de afgelopen jaren.


In een van de verhalen in het boek beschrijft Lisa Kuitert tien redenen waarom we van boekwinkels houden. Ik sloeg aan op punt 3: omdat we weten dat anderen boeken haten.


"De boekwinkel is als het ware een vluchthaven waar je je beschermd weet - hier is de boze platte buitenwereld uit beeld. Hier voel je je geen kwetsbare nerd."


De Boekenbar wordt gerund door enthousiaste jonge mensen. Je kunt er binnenlopen en met ze mijmeren over omslagen van Murakami-boeken, praten over fotografie en ze tippen met alle liefde nieuwe boeken.


Ik kom er niet wekelijks, maar wel met plezier. Naast de populaire titels vind je er ook eigenzinnige zines en minder bekende pareltjes. Zo vond ik er Vuurtorenberichten van de Spaanse schrijfster Jazmina Barrera. In het boek staan zes essays die rond verschillende vuurtorens zijn geschreven - maar die natuurlijk over veel meer gaan dan dat.


Het stijlvol vormgegeven Loopt het een beetje? is in een gelimiteerde oplage van 500 uitgebracht. In de presale werden er al 170 verkocht. Er liggen er nog een paar in de winkel.


 

Ik keek de tiendelige serie Beef op Netflix. Dat is een wilde rit die begint met een simpele verkeersruzie. Daarna blijft het escaleren. Afwisselend tragisch, spannend en geestig en tegelijkertijd een rake observatie van klasseverschillen.


Elke aflevering heeft een fantastische titelkaart. De eerste is een schilderij van de Nederlandse schilder Pieter Aertsen: De Vleesstal. De rest van de werken is gemaakt door kunstenaar David Choe. Hij speelt trouwens het personage Isaac in de serie.


Dit is mijn favoriet:


 

Op 5 mei (505) naar Arctic Monkeys. En de vijfde keer dat ik ze zag. Dan is een vijfsterrenshow bijna een vijfje te veel, maar ik kan er niets anders van maken. Alles werkte dit keer: de setlist, het plezier van de band, het decor, het plezier van de zaal. De perfecte balans.


Persoonlijk hoogtepunt voor mij was Body Paint, van het weergaloze laatste album The Car. Met een opbouw zoals deze is het nummer natuurlijk perfect als afsluiter van de reguliere set. Even nagenieten.


PS. Ik voelde me een boomer toen de hele Ziggo Dome I Wanna Be Yours uit volle borst meezong. Wanneer is dat zo'n hit geworden? De jonge fans werden gek. Ik lees het later in de recensies. Aha, mega populair op TikTok.

 
PS.

Techjournalist Joanna Stern van The Wall Street Journal liet AI-kloon van zichzelf maken. Daarna laat ze die kloon haar dagtaken overnemen.


 

Goed concept: croissants recenseren in Parijs, terwijl om je heen een grootschalig protest tegen de verhoging van de pensioenleeftijd plaatsvindt. Want je moet toch eten, ook als er schoten klinken en er vuilnisbakken in de hens staan.


 

Hier iemand die AI op de juiste manier gebruikt. Dit zijn plaatjes van Alien: The Musical.

 

Lente!


 

Je las mijn weboverzicht van 1 tot en met 6 mei.

Comments


bottom of page