top of page

9. The Church Play Cinematic Universe

Ik hou echt van onderstaande video. Een Canadese kerk vertelt elk jaar het paasverhaal aan de hand van een bekende film. Daarvoor wordt flink uitgepakt. Er zijn popliedjes (soms met aangepaste tekst), interactieve decors en uit de mode geraakte memes.


Jenny Nicholson, een YouTuber met een kamer vol knuffels, loopt de musicals een voor een langs met heerlijk cynisch commentaar. De kerk speelt onder meer Pirates of the Galilean, Rock Star Wars, Back from the Future en Joy Story.


Elke keer eindigt een hoofdrolspeler aan het kruis. Batman, Iron Man en Jack Sparrow kruipen in de rol van Jezus. Het is onbedoeld hilarisch en grotendeels onschuldig. De castleden gaan er helemaal voor.


De Church of the Rock speelt deze stukken al jaren en lijkt er voorlopig niet mee te stoppen. Dit jaar moest Disneys Beauty and the Beast eraan geloven. Die zit niet in het overzicht van Nicholson, want de video is van vorig jaar, maar op Twitter deelt ze wel een paar hoogtepunten.


Ik zou zeker kijken als de EO en KRO-NCRV dit in Nederland uitzenden in plaats van The Passion.


 

Hier volgt een ouderwetse linkdump want The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom is er. De reviews liegen er niet om, dit moet een van de beste games ooit gemaakt zijn. Lees de besprekingen van NRC, Gamer, IGN, Polygon, Eurogamer en The Guardian. Met de podcasts Bonus Level en Spelkost kun je jezelf ook alvast lekker maken.


Inmiddels ben ik zelf ook geland in Hyrule. En dat is genieten. Wat me na de eerste uren vooral opvalt is hoe veel leuker de nieuwe krachten van Link zijn ten opzichte van die in voorganger Breath of the Wild. Ik speel constant met een glimlach en nu ik zit te schrijven heb ik alweer zin om verder te gaan.


Ter voorbereiding voor de nieuwe game zocht ik op YouTube naar video's voor een opfriscursus van Breath of the Wild. Ik vond deze uitgebreide samenvatting van het verhaal tot nu toe, keek naar een video van mensen die de hele kaart uit Breath of the Wild nabouwen in Minecraft (ze zijn al op de helft!), maar genoot ook van onderstaande terugblik. De maker legt niet alleen uitvoerig uit wat de game zo goed maakte en waarom het de speler zo'n ongekende vrijheid bood, ook wordt duidelijk waarom dit soort titels meer kunnen zijn dan 'maar een spelletje'.

En dan nog deze heerlijke reclame van Nintendo. Vooral de 'yes!' doet het hem.

 

Ik ben al een maand lang in de ban van Lana del Reys album Did you know there's a tunnel under Ocean Blvd. Ik kocht hem op vinyl, las mee op Genius en keek reactievideo's op YouTube.


Dit is een behoorlijk zwaar en duister album waarop slechts af en toe een lichtpuntje doorkomt. Met zeer persoonlijke en pijnlijke teksten die je liever niet zou doorgronden, maar die langzaam onder je huid kruipen. Hoe dicht je ook bij Del Rey lijkt te komen, ze blijft ongrijpbaar. Misschien zit de aantrekkingskracht hem juist in dit mysterie.


Dat houdt ze in stand in de eerste videoclip rond het album, wat nu pas is verschenen. Deze korte film rond Candy Necklace duurt dubbel zo lang als het nummer op de plaat. Del Rey doet zich hier voor als Marilyn Monroe en Elizabeth Short (de Black Dahlia). We zien een making of.


"Het idee van de video - waarom alles zich achter de schermen afspeelt - is dat al deze vrouwen hun namen en kapsels veranderden, net als ik", zegt Del Rey. "Het is alsof ze allemaal in verschillende slangenkuilen vielen. Het punt is: hoe leer je ervan zodat je er zelf niet in valt?"


 

De Libris Literatuurprijs is gewonnen door Anjet Daanje. Zij schreef Het lied van ooievaar en dromedaris. Ik heb een tijd lang elk jaar trouw de winnaars van de Libris-prijs gelezen. En zo ontdekte ik bijvoorbeeld het werk van Rob van Essen, die in 2019 won met zijn fantastische boek De goede zoon.


De laatste jaren schoot het er bij in. Maar ik ben toch benieuwd naar Het lied van ooievaar en dromedaris. De jury was diep onder de indruk van het lijvige werk (656 pagina's).


Het leukst vond ik de reactie van Daanje toen haar gevraagd werd of ze al schrijft aan een nieuw boek. Ze was van plan om eerst even alle toestanden rondom dit werk door te komen, daarna begint ze eraan. "Zondag ofzo." Klinkt als een mooie dag voor een nieuw meesterwerk.

 
PS.

Het Amerikaanse maandblad QC vroeg gameontwikkelaars, -regisseurs, -schrijvers en -streamers wat hun favoriete games zijn en stelde op basis daarvan een top 100 samen. Dat levert een mooie lijst op (en het leuke aan lijsten als deze is natuurlijk dat je het er grondig mee oneens kunt zijn).

 

Er is een trailer voor de nieuwste film van Christopher Nolan: Oppenheimer.


 

Scenarioschrijvers in Hollywood staken, omdat ze meer betaald willen krijgen. Ze krijgen bijstand van Snoop Dogg, die als artiest ook een appeltje te schillen heeft met de scheve betalingen in de streamingindustrie: "Kan iemand me uitleggen waarom je niet een miljoen dollar verdient na een miljard streams?"


 

Je las mijn weekblog van 8 tot en met 14 mei.

コメント


bottom of page