In de film Conclave is de paus overleden, dus moet er een nieuwe gekozen worden. Ruim honderd kardinalen uit alle windstreken gaan daarvoor in conclaaf. Ze worden opgesloten in de Sixtijnse Kapel in Vaticaanstad zonder contact met de buitenwereld om beïnvloeding te voorkomen en blijven daar tot de nieuwe paus is gekozen. En dan: witte rook.
Mijn collega (en filmliefhebber) Jeroen Kraan noemde Conclave in zijn Letterboxd-recensie "onzin van de bovenste plank". Op een liefdevolle manier. Ik kan me er goed in vinden en genoot (net als Jeroen) met volle teugen van dit onzinplot. Omdat Ralph Fiennes zo waanzinnig speelt, de film er prachtig uitziet en omdat het conclaaf zich uitstekend leent voor een politieke thriller, waarin kardinalen tegen elkaar worden uitgespeeld.
Natuurlijk is het politiek, de parallel met allerlei andere verkiezingen is snel getrokken. "Is dit waar we mee overblijven?", zegt een kardinaal in de film. "Dat we moeten stemmen op de minst slechte optie?" De paus heeft dan wel goddelijk gezag, hij is niet perfect. "We zijn stervelingen die ons inzetten voor een ideaal", zegt een ander. "We kunnen niet altijd ideaal zÃjn."
Er is op het einde een twist die je van kilometers aan ziet komen, en dan toch ook weer helemaal niet. Ik verklap niks, want het kan de hele film maken of breken.
Ik speelde deze week met AI-beeldgenerator Sora. Dat is lang niet de eerste tool die video’s verzint op basis van tekstregels, maar gezien ie door OpenAI wordt gemaakt (van ChatGPT), zijn de verwachtingen hoog. Toen de eerste voorbeelden in februari naar buiten kwamen, veroorzaakte dat het zoveelste wow-moment voor generatieve AI.
In een demo zie je hoe zonder al te veel moeite realistische beelden maakt van een kudde giraffes die over een sneeuwvlakte rennen. De giraffes bestaan niet, de sneeuwvlakte ook niet, laat staan dat ze gefilmd zijn. Toch lijkt het levensecht.
Sora is sinds kort beschikbaar in de eerste landen. Daar zit Nederland niet bij, maar voor dit soort situaties is de VPN bedacht. En zo begon ik met videocollega Bas Scharwachter te prompten, vanuit de vraag hoe makkelijk het zou zijn om nepbeelden en dus nepnieuws te maken. Het gemak om overtuigende beelden te maken viel mij wat tegen. Maar na flink wat uren (en euro's) proberen, hadden we een redelijke ontploffing aan de grachten in Amsterdam. Op NU.nl bekijk je het resultaat.
PS.
Bruh. Dat is het kinderwoord van het jaar volgens een verkiezing van het NOS Jeugdjournaal. "Veel kinderen zeggen dat ze het woord gebruiken als ze iets stom of gek vinden", schrijft het Jeugdjournaal bij de uitslag. Kortom: een prima antwoord op het debacle rondom de Woord van het Jaar-verkiezing van Van Dale.
PRINT zet honderd mooie boekcovers van afgelopen jaar op een rijtje. Want soms mag je boeken wél op hun omslagen beoordelen. Er zitten wat pareltjes tussen.
Ik las een presentatie van Stephen Fry over kunstmatige intelligentie. Daar staan (verrast het u?) zinnige dingen in. Scherpe dingen ook. "Who do we turn to for answers? Zuckerberg and Musk? Such a thought can only make us vomit with laughter. They are the worst polluters in human history. Worse than any chemical plant ever. You and your children cannot breathe the air or swim in the waters of our culture without breathing in the toxic particulates and stinking effluvia that belch and pour unchecked from their companies into the currents of the human world."
Ondertussen maakt hij zich hard om niet langer over AI te schrijven, maar ov Ai, zodat we lezers van teksten in sans serif (zoals mijn blog) AI niet verwarren met al. Ik schaar mij bij deze minderheid van voorstanders, maar hou mezelf er ook niet aan.
Goed punt van Cory Doctorow. We hebben overal nooduitgang voor als er brand uitbreekt, maar op sociale media woeden constant branden en toch kunnen we geen kant op. "The more you love and need the people on the site, the harder it is for you to leave, and the shittier the service can make things for you. How cursed is that?"
Ik vind het altijd een mooi idee dat nota bene Superman, een alien die aan de aarde niets verschuldigd is, degene is die in elk mens een waardig leven ziet. Dat willen de machthebbers in het echte leven wel eens vergeten. Tegelijk is het sciencefictionpulp en dat hoef je helemaal niet duister en realistisch te maken, zou regisseur James Gunn (van Guardians of the Galaxy) gedacht hebben. Volgend jaar komt hij met een nieuwe Superman-film. In de teaser trailer hoor je het oude Superman-thema van John Williams in een episch nieuw jasje (toen had je mij al), zie je een gigantische kaiju en… Krypto de superhond!
Hou vol, mensen. De kortste dag van het jaar ligt weer achter ons. Geniet van de kerstdagen, lees De Avonden van Gerard Reve en volgende week lees je hier mijn hoogtepunten van 2024.
Je las mijn weblog van 16 t/m 22 december 2024. Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief om deze blog elke zondag vanzelf in je mailbox te ontvangen.
Kommentare