top of page

59. Rabbit holes


Twee AI-gadgets wisten het afgelopen jaar veel aandacht te trekken voordat ze op de markt kwamen. De ene was de Humane AI Pin (die vorige week veel negatieve reviews kreeg) en de andere was de Rabbit R1. En van die laatste zijn de eerste indrukken inmiddels ook binnen.


Vergeleken met de Humane AI Pin ziet deze R1 er een stuk speelser uit. Met onderdelen die kunnen draaien, een felle oranje kleur en een sympathiek geanimeerd konijn op het scherm. De makers omschrijven het apparaatje als 'jouw assistent op zakformaat'.


Je draagt hem dus niet op je borst, zoals de AI Pin. Je pakt hem uit je zak wanneer je hem nodig hebt. Vervolgens kun je vragen stellen en de camera gebruiken om beelden te identificeren. Hij werkt ook met een aantal apps, zoals Spotify en Uber.


Er kleven nog wel wat nadelen aan deze Rabbit R1. Antwoorden komen niet altijd even snel en de batterijduur is ondermaats. Ook blijft de vraag wat je nou met zo’n ding moet, aangezien het alles kan wat je telefoon doet (en misschien wel minder goed).


Toch lijkt dit apparaat op meer sympathie te kunnen rekenen dan de Humane AI Pin. Voor een deel is dat de verdienste van Teenage Engineering. Zij weten hardware te maken waarbij je direct de portemonnee wil trekken zodra je het ziet. En de prijs helpt mee, want voor 199 dollar ben je klaar. De AI Pin kost 699 dollar en daarna nog eens 24 dollar per maand.


 

Zo word ik een rabbit hole in gezogen: ik klik een video aan vanwege een thumbnail van Casey Neistat in zijn studio. De video gaat over fotocamera's. Nadat Neistat zijn favoriete camera heeft laten zien, volgen we videomaker Peter McKinnon naar een van Neistats buren, een jongen met de naam Jordan Studdard. Ook hij heeft een fascinerende, zelfgebouwde werkplek.


Mijn interesse is gewekt en ik bezoek zijn kanaal. Studdard maakte het afgelopen jaar vijf video's. Hij heeft nog geen 16.000 abonnees. De meeste filmpjes duren zo'n vijf minuten en gaan over de bouw van zijn loft. Op een slechte dag tijdens het bouwen van die plek zaagt hij twee vingers van zijn hand af. En ook dat is een video. Gemaakt als een stukje rouwverwerking en een ode aan zijn vingers, maar het wordt nooit heel zwaar. Studdard lijkt me een positieve en creatieve aanpakker, ik heb me geabonneerd.


Terug naar de video van McKinnon. Daarin laat Studdard zijn favoriete camera zien. Dat ding is fantastisch: een Panon Widelux. Het is een Japanse camera met een mechanische lens die fysiek draait om een panoramafoto te maken. Ze worden niet meer gemaakt en zijn tweedehands gelukkig te duur om uit impuls te kopen. Want reken maar dat ik er nu een wil hebben. Het toestel heeft een paar draaiknoppen voor de instellingen en daarna schiet je geweldige foto's op 35mm.


Jeff Bridges is de bekendste Widelux-gebruiker. Hij schiet er al jaren foto's mee, achter de schermen op filmsets. Op zijn website staan er een heleboel.


Einde rabbit hole, voor nu. 

PS.

Ik betrapte Mark Zuckerberg op humor. De Meta-miljardair hield deze week een speldmicrofoon in zijn hand tijdens een aankondiging op Instagram. Een stukje satire over Gen Z-videomakers. Deze trend houdt al een tijdje aan. Hier een video van een uur met uitleg. 

Mooie van McSweeneys: The Millennial CAPTCHA. Bewijs dat je een millennial bent en je mag verder.


 

Ik las Dylan en wij zonder Amerika. Een boek van Wouter van Oorschot, waarin hij aan de hand van 25 liedjes uitlegt wat de vroege Bob Dylan voor hem als tiener (en als iemand die buiten de Verenigde Staten opgroeide) betekende. Ik ben het eigenlijk wel eens met de recensie van Gijsbert Kamer in de Volkskrant. Het boek is mopperig, maar vermakelijk. Dat Van Oorschot mij wees op deze 'mislukte versie' van She's Your Lover Now was het lezen van dit boek al waard.


 

Een experiment van The Pudding, dat aan het internet vroeg om steeds een nieuw beeldje te tekenen op basis van de voorgaande tekening. Het begon met een cirkel en vervolgens kijk je acht minuten lang naar variaties op een kriegelige lijn, die steeds meer naar de rechterkant van het scherm schuift. Een theorie van de bedenkers is dat de meeste deelnemers rechtshandig waren en meededen via een smartphone. The Pudding onderzocht daarnaast of mensen eerder geneigd waren een penis te tekenen als ze geen persoonlijke informatie hoefden achter te laten. Want ja, geef mensen op het internet een tekenopdracht en vroeg of laat verschijnt er een fallus. 

Ik kijk naar Fallout op Amazon Prime Video. Ben nu halverwege en tot nu toe is het een lekker absurd avontuur dat nooit vergeet dat het op een videogame is gebaseerd. Ontwikkelaar Bethesda haakte slim in door deze week een PS5-upgrade uit te brengen voor Fallout 4. Die speel ik nu ook en dat zegt wat, ik ben namelijk geen fan van de gameserie. (Maar de wereld is zo cool!)


 

Nooit gedacht dat ik nog eens een fotoboek zou kopen over openbare toiletten, maar na het zien van het prachtige Perfect Days kwam ik in de boekenwinkel The Tokyo Toilet tegen. Hierin staan platen van de toiletten uit de film, met schetsen van de architect en uitleg over de werking en aanbouw. 

Je las mijn weblog van 22 tot en met 28 april 2024. Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief om deze blog elke zondag vanzelf in je mailbox te ontvangen.

Comments


bottom of page